Kawan-kawan dunia akhirat ^_^

Masa Depan ^^

Monday, 30 July 2012

Sukan Olimpik

Assalamu'alaikum ..

Salam Ramadhan semua. Hari ini kite dah berpuasa selama 10 hari kan kan kan ? Ade x yang xckup 10 hari ? hikhikhik :D mesti ada kan, especially pompan (ABC). hahahaha :D 

Okay malam ni aku nak cite pasal Sukan Olimpik. Mesti ramai yang tengok Pembukaan Sukan Olimpik mase 28 julai hari tu kan? Best x? Best kan. Unik je. Kreatif kan dorg buat mcm tu. Tahu tak disebalik pembukaan tu, ada penghinaan yang tersirat terhadap umat Islam. Japjap, sebelum tu tengok gambar kat bawah ni dulu.
Comel kan gambar yang kat atas tu, macam gambar baby. Memang baby pon :D Tahu x cerita di sebalik gambar ini. Haaaa, mesti nak tahu kan :) Jom kita cerita.

Gambar yang atas : Dikatakan bahawa Nabi Musa dihanyutkan oleh ibunya di Sungai Nil kerana bimbang akan tentera Firaun yang akan membunuh mana-mana bayi lelaki yang lahir pada masa itu. Lihat gambar bayi itu, yang sedang tidur dan dibawa secara perlahan-lahan, menggambarkan bahawa bayi tersebut adalah Nabi Musa A.S yang sedang dihanyutkan diatas Sungai Nil ketika waktu malam.

Selepas itu dalam gambar ini muncul pula patung seolah-olah ahli sihir yang memegang tongkat. Kita pernah dengar cerita-cerita mengenai Nabi dan Rasul kita termasuklah Nabi Musa kan. Nabi Musa A.S mempunyai tongkat yang mempunyai kuasa dan itu adalah mukjizat yang diberikan Allah SWT kepada beliau. Nabi Musa A.S menggunakan tongkat itu untuk membelah laut setelah mendapat petunjuk dari Allah SWT bagi menyelamatkan kaumnya Bani Israel untuk melarikan diri dari dikejar Firaun Laknatullah. Dan dengan kuasa Allah SWT laut itu terbelah dua dan ketika Firaun melintasinya, laut itu kembali seperti sedia kala dan menenggelamkan Firaun dan pengikutnya.

Gambar ini adalah satu penghinaan kepada Islam umumnya. Mereka menggambarkan Nabi Musa A.S sebagai ahli sihir tersebut. Dikatakan ketinggian Nabi Musa adalah 40 hasta.

1 HASTA = 45.72 CM
40 HASTA = 1828.8 CM
1828.8 CM = 18.2 M

Bukankah ketinggian ahli sihir itu lebih kurang 18 meter ??? Wallahu'alam.. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang mengagumi acara itu kerana percayalah banyak lagi bukti-bukti upacara penyembahan syaitan dan penghinaan kepada Islam berlaku pada acara itu. Cuma kita menyedarinya ataupun tidak sahaja.


Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui,
Sama ada baik ataupun yang buruk.
Jadi banyak-banyakkan lah meminta ampun kepadaNya.
InsyaAllah, Dimakbulkan doa kita semua..
Amin, Assalamu'alaikum.7 comments:

 1. Saya setuja bila harus bersikap marah dan bersikap tak baik menilai mereka yang menyelenggarakan hal semacam itu diatas. Bila benarlah begitu maka kita harus lebih mewanti-wanti saudara kita seumat lainnya.

  Tapi ingin bertanya ah dikit :D

  Kan sejarah nabi itu milik tiga agama besar samawi jadi mungkin mereka juga mempunyai sejarah Nabi Musa - salamku atas nya - nya sendiri namun dalam konteks agama mereka. Bagaimana tuh?

  ReplyDelete
 2. Terima kasih Encik Muhammad Zaki Al-Aziz di atas soalan yang dikemukakan.. Mungkin,tapi tidak sepatutnya sejarah yang mereka gambarkan itu menyentuh sensitiviti kita sebagai umat Islam.. Kalau bukan kita yang membela Islam,siapa lagi.. Kita juga tidak patut menyokong dan merasa kagum meskipun mereka menggunakan teknologi yang canggih dan hebat.. Wallahu a'lam..

  ReplyDelete
 3. itu pembukaan berdasar sejarah besar inggris, dimuali dari desa2, kemudian area2 industri, masuk ke perhatian terhadap anak kecil "NHS" national health service semacam depkes... kemudian itu ada juga harry potter yang cukup luar biasa... dan kalau menurut saya ya, well bebas mngemukakan pendapat :)

  ReplyDelete
 4. salam kenal sama penulisnya aj heheehe..

  ReplyDelete