Kawan-kawan dunia akhirat ^_^

Masa Depan ^^

Monday, 11 February 2013

#Wordless#

Assalamu'alaikum w.b.t...


Kadang-kadang aku kuat, kadang-kadang aku lemah, kadang-kadang aku di atas, kadang-kadang aku di bawah, kadang-kadang aku menang, kadang-kadang aku kalah, kadang-kadang aku gembira, kadang-kadang aku sedih, kadang-kadang aku cepat menyerah kalah, kadang-kadang aku tak nak mengalah, kadang-kadang aku baik, kadang-kadang aku jahat, kadang-kadang aku dengar cakap, kadang-kadang aku keras kepala. 


Kadang-kadang kita lupa yang manusia punya hati,kadang-kadang kita lupa yang manusia mudah disakiti, kadang-kadang kita lupa yang luka manusia sukar diubati. Kerana kadang-kadang inilah yang menyebabkan kita suka menyakiti, kita suka menindasi, kita alpa dengan perkara yang hakiki, kita alpa dengan percaturan yang Allah bagi.


Kadang-kadang kita rasa berada di tempat yang sebetulnya, kadang-kadang kita sudah cuba yang terbaik untuk semuanya, kadang-kadang kita rasa yang kita lebih tahu segalanya. Kerana kadang-kadang inilah yang menyebabkan kita menutup peluang orang lain berbicara, kita menyekat telinga kita untuk mendengar penjelasan yang sebenarnya, kita menghalang minda kita untuk berfikir perkara yang baik tentangnya.


Surah Al-Hujurat ayat 12, "Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani."


P/S : Buanglah sikap kadang-kadang, fikirlah perasaan orang, lihatlah dulu keburukan yang ada pada diri kita. Sedang berusaha ke arah itu. InsyaAllah."maafkan saya"
Wassalam. Bye :D

No comments:

Post a Comment